asinthecity.com forbrukslån Hvor stort lån uten sikkerhet kan man få?

Hvor stort lån uten sikkerhet kan man få?

Når du vurderer å ta opp lån, er det flere faktorer som medvirker i valget av lånetype. Av og til har du behov for mer penger, og av og til trenger du bare et mindre beløp. Noen ganger er det viktigere med fleksibilitet enn rente. Mange vil gjerne vite hvor mye det er mulig å låne uten å stille sikkerhet. Er det et fasitsvar, eller er det flere faktorer som har betydning?

Hvor stort lånebeløp tilbyr bankene

Lånebeløpet du kan få på et lån uten sikkerhet en god del lavere enn ved et lån med sikkerhet. Grunnen for dette er at uten sikkerhet for at lånet blir tilbakebetalt, tar banken en større risiko. Da er de heller ikke villige til å låne ut store beløp. I motsetning finnes for eksempel boliglån på flere millioner, der banken har pant i bolig.

Hvilke lånebeløp de ulike bankene tilbyr varierer mye. Det er vanlig at banker tilbyr opptil 500 000 kr. Høyere beløp enn dette er sjeldent, men det finnes likevel banker som tilbyr 600 000 kr. Det er heller ikke alle banker som tilbyr så mye som 500 000 kr. Noen har for eksempel et maksbeløp på 250 000 kr.

Smålån og mikrolån

I tillegg finnes det banker som spesialiserer seg på såkalte smålån eller mikrolån. Dette er en type lån uten sikkerhet der lånesummen er relativt lav. Banker som spesialiserer seg på dette, kan for eksempel tilby en makssum på 75 000 kr, eller ned mot 10 000 kr. Derfor er det alltid viktig å undersøke hvilke banker som tilbyr ditt ønskede lånebeløp før du søker.

  • Det finnes ulike typer lån for ulike situasjoner
  • Få en oversikt over din økonomi og behov for å finne ut hvilken type lån som lønner seg

Vurderingsfaktorer for innvilgelse av lån uten sikkerhet

Selv om en bank tilbyr et visst lånebeløp, betyr ikke det at alle får tilbud om dette beløpet. Alle lånetilbydere i Norge utfører en kredittvurdering når de mottar en lånesøknad. Dette er ikke bare for å avgjøre om de skal godkjenne eller ikke godkjenne søknaden. Det er også for å vurdere hvilket lånebeløp, rente og nedbetalingstid de skal tilby.

Inntekt og gjeld

Inntekt er en svært viktig faktor når det blir bestemt hvor mye lån du kan få. Bankene må følge tydelige regler som bestemmer hvor mye lån hver enkelt kan ha. Du kan ikke ha en større totalgjeld enn fem ganger egen årsinntekt. Tjener du for eksempel 500 000 kr i året, kan du ha en total gjeld på 2 500 000 kr. Dersom du har boliglån på 2 400 000 kr, kan ikke en bank innvilge mer enn 100 000 kr i lån uten sikkerhet.

Din betjeningsevne avgjør hvor stort lån uten sikkerhet du får

Før du får innvilget et lån, gjennomfører bankene en såkalt stresstest. Dette er en utregning som viser om din økonomi tåler at lånet får en renteøkning på 5 %. Det betyr for eksempel at du kan få innvilget et lån på 400 000 kr, men ikke 500 000 kr, alt etter din personlige økonomi.

Til slutt

Hvor stort lån uten sikkerhet du får, avhenger av flere faktorer. Hvilken tilbyder du søker hos avgjør rammen for hvor stort lånebeløp du får innvilget. I tillegg er din personlige økonomi avgjørende. Det er noen regler bankene er nødt til å følge når det gjelder lånebeløp. Selv om du fyller kravene, kan noen banker likevel velge å gi mindre lån enn det du søker om. Dette er avhengig av risikoviljen til banken. Dersom du har behov for et større lån, er det ikke sikkert et lån uten sikkerhet er det beste. Da kan du heller vurdere lån med sikkerhet.

Related Post